Het belang van beweeglijkheid in de sportschool

Kruk, stoel, bank, fitness bal of toch op de grond? Ongeacht je manier van zitten, alle keren is je houding niet optimaal. Op zich is dit geen enkel probleem – totdat je het uren achter elkaar doet. Alleen als je langere tijd achter elkaar zit kan het problematisch zijn. Op zo’n moment gaat je lichaam namelijk wennen aan haar positie. Met als resultaat dat je lichaam goed wordt in? Zitten.

En dat is net niet wat je wil als je gaat sporten. Bovendien zorgen de effecten van zitten op den duur ook voor problemen tijdens het zitten. En dan met name in je rug en nek. Dit komt doordat je:

Heupbuigers verkorten door dat je altijd in een hoek van 90 graden zit
Schouders naar voren staan om goed te kunnen typen en muizen
Hoofd naar voren staat om de kleine lettertjes te lezen
Bilspieren zwak worden omdat je stoel hun werk overneemt
Onderarm spieren overbelast raken door het krampachtige werken
Ademhalingsspier niet goed werkt doordat geen plek is om te ademen

Beweeglijkheid is de capaciteit om je gewrichten vrij te bewegen. Hoe beweeglijker je bent des te grotere bewegingsuitslagen je kan maken. Maar wat zijn bewegingsuitslagen? Bijvoorbeeld vooroverbuigen en je tenen aanraken. Een grotere bewegingsuitslag in dit geval betekent dat je in plaats van je tenen te raken je handen plat op de grond legt. Een ander voorbeeld van een bewegingsuitslag is de mogelijkheid om je hand recht boven je hoofd te brengen, of wellicht lukt het je om nog verder naar achteren te strekken.

Deze bewegingen worden toegestaan door alle weefsels in en om je gewrichten. Laten we het schoudergewricht eens nader bekijken. Om je arm voorwaarts omhoog te strekken heb je de volgende bewegingscomponenten nodig:

Genoeg ruimte in je gewrichtskapsel
Voldoende lengte en rekbaarheid van je spieren
Een goede rol en glij beweging van je bovenarmkop en je schouderkom (zodat je arm niet het gewricht “uitrolt”?
Genoeg rek in je ligamenten (banden)
Spierkracht om je arm te heffen
Coördinatie zodat je spieren efficiënt samenwerken

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like these